PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Opstart af virksomhed

Går du med en forretningsidé i maven? Vi hjælper dig sikkert videre, hvis du ønsker at stifte virksomhed, men er i tvivl om, hvor du skal begynde.

Hvis du vil starte ny virksomhed, er der mange ting, du skal forholde dig til. Her på siden guider vi dig gennem tre trin, som hjælper dig fra forretningsidé til driftsklar virksomhed.

Trin 1: Fra idé til virksomhedsform

Før du kan komme rigtigt i gang, skal du have din forretningsidé på plads – og din virksomhed skal selvfølgelig have et navn, der passer til den. Herudover er det vigtigt, at du vælger den rette virksomhedsform.

 

Hvad vil du med virksomheden?

Har du fået en forretningsidé, er du sikkert spændt på at komme i gang med at føre den ud i livet. Men først er det vigtigt, at du sikrer dig, at din idé er gangbar. Spørg dig selv:

  • Er virksomhedens formål klart, eller bør jeg fokusere på en bestemt del af min idé?
  • Er min idé unik, eller kan min virksomhed tilbyde noget, som gør den konkurrencedygtig på det eksisterende marked?
  • Hvordan kan min virksomhed skille sig ud?
  • Hvem er mit segment eller målgruppe?
  • Ved jeg præcis, hvilke kundegrupper jeg ønsker at henvende mig til?

Når du har en klar vision for din virksomhed og kan se, at den kan tilbyde konkurrencedygtige ydelser og/eller produkter til bestemte målgrupper, så er du godt på vej.

 

Hvad skal din virksomhed hedde?

Når du har styr på din forretningsidé, kan du begynde at finde et navn til den. Har du en idé til et navn, kan du tjekke på virk.dk, om navnet er ledigt. Hos Patent- og Varemærkestyrelsen kan du se, om det er ledigt som varemærke.

 

Hvilken virksomhedsform bør du vælge?

Forretningsidé og navn er på plads – nu skal du vælge, hvilken type virksomhed du ønsker. Først og fremmest om du skal starte en virksomhed eller et selskab.

Der er rigtig mange overvejelser, du bør gøre dig, når du skal vælge virksomheds- eller selskabsform. Vi guider dig gennem processen her.

Trin 2: Få styr på de administrative opgaver

Når du er kommet over den spændende start med at få styr på din virksomheds formål og navn, så skal du sørge for, at du også lever op til de juridiske krav.

 

Økonomi 

Du er næppe i tvivl om, at økonomiske overvejelser er blandt de vigtigste, når du tænker på at etablere virksomhed. Udover budgetter skal du have styr på reglerne for bogholderi, skat, moms, årsrapport og fakturering.

Vælger du at starte et selskab, skal du også vide, at du skal indskyde penge i det fra begyndelsen. Stifter du fx et ApS (anpartsselskab), skal du være forberedt på, at det kræver en startkapital på 40.000 kr.

 

Dokumenter, forsikringer og tilladelser 

Før din virksomhed kan komme i gang, skal du have styr på en række administrative forhold.
Det er ikke her muligt at opstille en komplet liste over dokumenter og lignende, som du skal forholde dig til. Det afhænger af dit valg af virksomheds- eller selskabsform, og hvilke ydelser eller produkter du sælger.

 

Det kan fx være relevant at overveje:

  • Forsikringer – er der lovpligtige forsikringer for min virksomhed?
  • Tilladelser – skal jeg indhente tilladelser for at sælge mine ydelser/produkter?
  • Ansatte – skal jeg have ansatte? Hvis ja, hvilke dokumenter kræver det?
  • GDPR – hvordan sikrer jeg, at min virksomhed overholder reglerne i persondatalovgivningen?
  • Samarbejdsaftaler – skal jeg have skriftlige aftaler med kunder, leverandører eller andre?
  • Salgs- og leveringsbetingelser – hvilke regler gælder?
  • Særlige regler ved salg til forbrugere – Hvad er lovligt?

Dette er kun et udpluk af de forhold, du skal være opmærksom på ved opstart af din virksomhed.

Trin 3: Opstart af virksomheden

Når du har styr på trin 1 og 2, kan du for alvor komme i gang. Igen er proceduren afhængig af virksomhedsformen. Skal du oprette et anpartsselskab (ApS), sker det på Erhvervsstyrelsens hjemmeside, mens et interessentskab (I/S) i princippet kan startes kun ved at lave en aftale med en anden person eller et andet selskab.

Hvordan du starter din virksomhed, kan du læse mere om på de øvrige sider her på hjemmesiden. Men vil du sikre dig, at din virksomhed kommer godt fra start og overholder alle regler, anbefaler vi, at du får hjælp fra en advokat. 

Trin 4: Driv din virksomhed

Når din virksomhed er oprettet, er du klar til trin 4 – nemlig at drive din virksomhed!

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?

Få hjælp til